Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα των LED
Στις μέρες μας, η αγορά μίας λάμπας έχει μετατραπεί σε μία πολύπλοκη διαδικασία. Ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει και να μπορεί να συγκρίνει πράγματα, όπως το lumen, δηλαδή τη μονάδα μέτρησης της φωτεινότητας, το Κέλβιν, που μετρά τη θερμοκρασία χρώματος του φωτός και τέλος τη διάρκεια ζωής της λάμπας. Χρειάζονται οι σωστοί υπολογισμοί, ώστε να βρει τη σωστή λάμπα για την κατάλληλη χρήση.
Δεδομένης, φυσικά και της κατάργησης της κυκλοφορίας των συνηθισμένων λαμπτήρων φωτισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1η Σεπτεμβρίου 2012), την καλύτερη εναλλακτική λύση στην υψηλή κατανάλωση ενέργειας των «γλόμπων» δίνουν τα LED. Ανάλογη απαγόρευση, αλλά και επιβολή προστίμου, ισχύει σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Βραζιλία, οι Φιλιππίνες, η Κίνα και η Ινδία.
Αυτή η αλλαγή στη χρήση των λαμπτήρων έχει ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η παραγωγή ηλεκτρισμού από ορυκτά καύσιμα, που απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες υδραργύρου, καταστρέφοντας το περιβάλλον.
Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης τωνλαμπτήρων LED.
1) Έχουν πολύ μικρό μέγεθος (μικρότερα από 2mm) κάτι που διευκολύνει την τοποθέτησή τους σε πλακέτες, πίνακες αποτύπωσης, ή σημεία όπου ο χώρος είναι περιορισμένος.
2) Σε αντίθεση με τους λαμπτήρες φθορισμού, δεν είναι εύθραυστα. Όντας στοιχεία στερεάς κατάστασης, είναι δύσκολο να υποστούν ζημιά από κραδασμούς, όπως συμβαίνει με τις λάμπες πυράκτωσης και φθορισμού.
3) Τα LED έχουν γρήγορη απόκριση. Είναι ιδανικά για συσκευές ή φωτιστικά που έχουν πολύ μικρό κύκλο ζωής (π.χ. που αναβοσβήνουν), σε αντίθεση με τους λαμπτήρες φθορισμού, που χρειάζονται χρόνο για να φτάσουν στη μέγιστη φωτεινότητα. Για παράδειγμα, μια τυπικήκόκκινη LED μπορεί να έρθει σε κατάσταση πλήρους φωτεινότητας σε χρόνο microsecond. Ακόμη, τα LED που χρησιμοποιούνται ως συσκευές επικοινωνίας έχουν ακόμα μικρότερους χρόνους απόκρισης.
4) Όσον αφορά στην απόδοση, τα φωτιστικά LED παράγουν περισσότερο φως ανά watt συγκριτικά με της λάμπες πυράκτωσης, κάτι μας εξοικονομεί χρήματα.
5) Έχουν καλύτερη κατευθυντικότητα και λιγότερη διάχυση. Τα LED μπορούν να σχεδιαστούν ώστε να εστιάζουν το φως σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή περιοχή. Οι λάμπες πυράκτωσης και φθορισμού απαιτούν ένα εξωτερικό ανακλαστήρα για να συλλέγει το φως και να το κατευθύνει με ένα χρήσιμο τρόπο.
6) Επίσης σε αντίθεση με τις λάμπες οικονομίας, που περιέχουν υδράργυρο, οι λάμπες LED δεν περιέχουν επικίνδυνα τοξικά υλικά.
7) Βγαίνουν σε πληθώρα χρωμάτων, χωρίς την χρήση φίλτρων που απαιτούν οι παραδοσιακοί μέθοδοι φωτισμού, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά χρώματα σε διάφορα σημεία του χώρου μας, ενώ είναι πιο αποδοτικά και χαμηλώνουν το αρχικό κόστος.
8) Σε αντίθεση με τις κανονικές λάμπες, λειτουργούν με dimmer, για να μπορούμε να αυξομειώσουμε την ένταση φωτός.
9) Έχουν μεγάλους χρόνους ζωής. Οι ώρες λειτουργίας τους κυμαίνονται από 35.000 έως 50.000 ώρες, αριθμός τεράστιος συγκριτικά με αυτόν των λαμπτήρων πυράκτωσης που κυμαίνεται από 1.000 έως 2.000 ώρες και των λαμπτήρων φθορισμού που κυμαίνεται από 10.000 έως 15.000 ώρες.
10) Τα led δεν χρειάζονται πολλά volt για να λειτουργήσουν. Πολλές φορές με 12V μπορούμε να φωτίσουμε ολόκληρο σπίτι, οπότε είναι πιο ασφαλές στο να κάνουμε τα πειράματά μας και να «παίξουμε» μαζί τους!
Φυσικά, επειδή τίποτα δεν είναι τέλειο, τα LED παρουσιάζουν και αυτά, κάποια μειονεκτήματα:
1) Ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματα των led, είναι φυσικά το υψηλό αρχικό κόστος. Τα LED σήμερα είναι ακριβότερα στην αγορά τους απ’ ότι οι κοινές τεχνολογίες φωτισμού. Όμως, αυτό το κόστος αντισταθμίζεται με την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας που έχουν.
2) Αποτελούνται από μικροσκοπικά λαμπάκια και ένα κύκλωμα που τους επιτρέπει να λειτουργούν όπως πρέπει. Όλο το σύνολό τους, αν και δεν ζεσταίνεται συνήθως, είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες. Αν για κάποιο λόγο ζεσταθεί, υπάρχει κίνδυνος να αστοχήσει κάποιο μέρος του κυκλώματος κι έτσι να μην λειτουργεί όλο το κύκλωμα, οπότε να χρειάζεται όλο αντικατάσταση.
3) Είναι αρκετά ευαίσθητα στην τάση και κατ’ επέκταση στο ρεύμα που τα τροφοδοτεί. Έτσι πολλές φορές χρησιμοποιούνται σειρές αντιστάσεων ή πηγές ελέγχου του ρεύματος.
4) Μόλυνση από το μπλε. Επειδή τα μπλε LED και αυτά του ψυχρού λευκού είναι πλέον ικανά να εκπέμπουν περισσότερο μπλε φως απ’ ότι οι κοινές πηγές φωτός, όπως οι λάμπες νατρίου υψηλής πίεσης, η ισχυρή εξάρτηση από το μήκος κύματος της σκέδασης Rayleigh σημαίνει ότι τα LED μπορούν να προκαλέσουν περισσότερηφωτορύπανση απ’ ότι οι άλλες πηγές φωτός.
5) Τα περισσότερα προϊόντα LED ψυχρού λευκού έχουν φάσμα που διαφέρει σημαντικά από αυτό ενός ακτινοβολέα μελανού σώματος, όπως ο ήλιος ή ο λαμπτήρας πυράκτωσης. Αυτό σημαίνει ότι το χρώμα κάποιων αντικειμένων μπορεί να φαίνεται διαφορετικό κάτω από μια LED ψυχρού λευκού απ’ ότι θα φαίνονταν κάτω από το φως του ήλιου, ή κάτω από μια λάμπα πυράκτωσης.
Ανάλογα, λοιπόν, με τις ανάγκες σας, μπορείτε να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο φωτισμού για το σπίτι, το κατάστημα, ή τον κήπο σας!
Πηγή-wikipedia