Η τεχνολογία LED βοηθά την αγροτική παραγωγή
Ένα θερμοκήπιο που δεν εξαρτάται από τις ακτίνες του ηλίου δημιούργησε το 2015, μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων, με σκοπό να ενισχύσουν την παραγωγή διαφόρων τροφίμων. Η καινοτομία έγκειται στην τεχνολογία του LED φωτισμού.
Τα θερμοκήπια επόμενης γενιάς χρησιμοποιούν συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός και ενισχύουν την ανάπτυξη, γεύση ακόμη και τη διάρκεια ζωής στο ράφι των φρούτων και των λαχανικών, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
Οι ειδικοί ανακάλυψαν, ότι η φωτοσύνθεση των φυτών δεν εξαρτάται από το πλήρες φάσμα χρωμάτων που περιέχεται στο φυσικό φως και έτσι κατάφεραν να δημιουργήσουν μια tailormade χρωματική παλέτα κόκκινου και μπλε φωτός, των δυο απαιτούμενων χρωμάτων, δηλαδή, για να ενισχυθεί η όλη διαδικασία της παραγωγής των τροφίμων.
Βιολόγοι από το ερευνητικό κέντρο «Stockbridge Technology Centre» παρατήρησαν, ότι τα φυτά που εκτέθηκαν με προσεκτικό τρόπο σε ένα υπολογισμένο μείγμα κόκκινου και μπλε φωτός, ανταποκρίθηκαν πολύ καλά. Επίσης ανακάλυψαν, ότι μπορούν να ελέγξουν τις συνήθειες ανάπτυξης των φυτών και ότι ήταν σε θέση να ενισχύσουν ακόμη και την απόδοσή τους και να τονώσουν τη γεύση τους, χρησιμοποιώντας χρωματιστούς λαμπτήρες LED.
Επιπλέον, οι λάμπες LED προσφέρουν ένα έξτρα πλεονέκτημα: την εκπομπή μικρότερης ποσότητας θερμότητας, η οποία επιτρέπει στα φυτά να στοιβάζονται σε ράφια για πρόσθετη παραγωγή.
Οι επιστήμονες ελπίζουν, πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν “εσωτερικά θερμοκήπια” σε κατοικημένες, αστικές περιοχές, εξοικονομώντας το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται από την παραγωγή στην κατανάλωση, κάτι που συνεπάγεται τη φρεσκάδα των καταναλωτικών αγαθών.
Στο ίδιο μοτίβο, έναν χρόνο αργότερα, μεγάλη ιαπωνική τεχνολογική εταιρεία ολοκλήρωσε μια σειρά πειραμάτων καλλιεργειών σε κάθετες φάρμες εσωτερικού χώρου, με δοκιμές σε δύο εγκαταστάσεις, η μία εκ των οποίων μπορεί πλέον να παράγει 12.000 μαρούλια την ημέρα μέσω τεχνολογίας φωτισμού LED.
Η εξοικονόμηση χρονοχώρου, που προαναφέραμε, έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην “αστική γεωργία”, όπου η διαθέσιμη καλλιεργήσιμη γη δεν είναι αρκετή. Μπορεί να καλλιεργηθεί μια μεγάλη ποικιλία από χόρτα και λαχανικά σε τέτοια περιβάλλοντα ελεγχόμενου κλίματος κάτω από φωτισμό LED, και μάλιστα με υψηλή ενεργειακή απόδοση.
Απόδειξη των δυνατοτήτων αυτής της νέας τάσης που ονομάζεται αστική γεωργία εσωτερικού χώρου, είναι οι δυο φάρμες στην Ιαπωνία, όπου πέντε διαφορετικές ποικιλίες μαρουλιού, ενώ η ημερήσια συγκομιδή φτάνει τα 12.000 μαρούλια την ημέρα. Η αποτελεσματική κάθετη διαρρύθμιση των γεωργικών εγκαταστάσεων εξοικονομεί γη, ενέργεια, αλλά και νερό, μειώνοντας το χρόνο συσκευασίας και παράδοσης των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων σε λιγότερο από δύο ώρες.
Η δεύτερη φάρμα βρίσκεται στην πόλη Ναρασίνο, όπου καλλιεργούνται κάτω χόρτα και βότανα, όπως βρώσιμα χρυσάνθεμα και κόλιανδρος, σε ένα χώρο 80 τετραγωνικών μέτρων, μικρότερο από πολλά αστικά διαμερίσματα.
Το βασικότερο, ίσως, πλεονέκτημα των κηπευτικών συστημάτων που λειτουργούν με τεχνολογία LED είναι ότι οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τους ακριβείς συνδυασμούς φωτός, θερμοκρασίας, και υγρασίας για τη βέλτιστη παραγωγή κάθε είδος φυτού, με αποτέλεσμα υψηλές αποδόσεις καλλιεργειών.
Πηγές: http://www.news.gr/tech/tech-nea/article/210021/lampes-led-taizoyn-ta-fyta.html
http://www.onecon.gr/index.php/kainotomia/11221-12-000-led